کاربردهای لسیتین

کاربردهای لسیتین
کاربردهای لسیتین

لسیتین سویا چیست؟

لسیتین سویا یک ماده طبیعی فوق‌العاده برای افزودن به دستور العمل‌های آشپزی و مراقبت از بدن است. حاوی خواص مفید بسیاری است و به عنوان امولسیفایر، غلیظ‌کننده، تثبیت‌کننده، نگهدارنده ملایم، مرطوب‌کننده و نرم‌کننده استفاده می‌شود. لسیتین را می‌توان تقریباً در هر دستور غذایی استفاده کرد و معمولاً در مواد غذایی و محصولات آرایشی یافت می‌شود.

خرید لسیتین مایع

جهت خرید لسیتین مایع می‌توانید با کارشناسان فروش شرکت بهبود شیمی هامون در ارتباط باشید.

خرید لسیتین مایع

برخی از کاربردهای لسیتین مایع به غیر از صنایع غذایی عبارتند از:

  • عامل رهاسازی برای پلاستیک‌ها: لسیتین مایع را می توان به عنوان عامل رهاسازی قالب برای پلاستیک، لاستیک و سایر مواد استفاده کرد. لستین مایع می‌تواند از چسبیدن مواد به سطح قالب جلوگیری کند و حذف محصول را تسهیل کند.
  • افزودنی ضد لجن در روانکارهای موتور: لسیتین مایع را می توان به روغن موتور اضافه کرد تا از تشکیل لجن و رسوب در موتور جلوگیری کند.  همچنین می‌تواند ویسکوزیته و روانکاری روغن را بهبود بخشد.
  • عامل ضد صمغ در بنزین: لسیتین مایع را می توان به عنوان یک عامل ضد صمغ در بنزین برای جلوگیری از اکسید شدن و پلیمریزاسیون هیدروکربن‌ها استفاده کرد. همچنین می‌تواند راندمان احتراق را افزایش داده و انتشار آلاینده‌ها را کاهش دهد.
  • امولسیفایر، عامل پخش‌کننده و آنتی‌اکسیدان در صنایع نساجی، لاستیک و سایر صنایع: از لسیتین مایع می توان به عنوان امولسیفایر برای ایجاد مخلوط‌های پایدار روغن و آب در فرآیندهای مختلف صنعتی استفاده کرد.

همچنین می‌تواند به عنوان یک عامل پخش کننده برای بهبود خیس شدن و نفوذ مایعات بر روی سطوح جامد عمل کند.  علاوه بر این می‌تواند به عنوان یک آنتی‌اکسیدان برای جلوگیری از خراب شدن مواد توسط اکسیژن و نور عمل کند.

لوازم آرایشی: لسیتین مایع را می‌توان به عنوان نرم‌کننده، مرطوب‌کننده، تثبیت‌کننده و پخش‌کننده در محصولات آرایشی بهداشتی مانند کرم‌ها، لوسیون‌ها، شامپوها، نرم‌کننده‌ها، رژ لب‌ها و صابون‌ها استفاده کرد. لستین مایع می‌تواند بافت، ظاهر و عملکرد محصولات را افزایش دهد

بیشتر بخوانید:  پودر سوربیتول [معرفی، کاربردها و عوارض آن برای بدن]

لسیتین مایع به عنوان یک افزودنی غذایی و همچنین یک مکمل غذایی استفاده می‌شود.

کاربردهای لسیتین مایع در صنایع غذایی:

  • منبع کولین، یک ماده مغذی مشابه ویتامین B است. کولین در تولید استیل کولین، یک انتقال‌دهنده عصبی که به حافظه و عملکردهای شناختی کمک می‌کند نقش دارد.
  • امولسیفایر است این بدین معنی است: که می‌تواند روغن و آب را با هم مخلوط کند. این باعث می‌شود برای تهیه محصولات صاف و خامه‌ای مانند شکلات، مایونز، مارگارین، سس‌ها و سوپ‌ها مفید باشد.
  • مرطوب‌کننده و تثبیت‌کننده است: به این معنی که می‌تواند به جلوگیری از خشک شدن یا جدا شدن غذاها کمک کند. این باعث می‌شود برای پخت کالاهایی مانند نان، کیک و کلوچه‌ها مفید باشد.
  • یک عامل پخش‌کننده است: به این معنی که می‌تواند به حل شدن و توزیع یکنواخت مواد کمک کند. این باعث می‌شود برای محصولات پودری مانند مخلوط کیک، پودر کاکائو و مخلوط پودینگ فوری مفید باشد.

لستین مایع در شکلات:

لستین به اتصال مواد جامد کاکائو، شکر و شیر با کره کاکائو، که جزء چربی شکلات است کمک می‌کند.  این باعث بهبود بافت، جریان و ماندگاری شکلات می‌شود.

لستین مایع ویسکوزیته شکلات را کاهش می‌دهد و به این معنی است که شکلات را نازک‌تر می‌کند. لستین مایع می‌تواند جایگزینی برای کره کاکائو گران قیمتی شود که برای رقیق کردن شکلات لازم است.

لستین مایع معمولاً در مقادیر کم به شکلات اضافه می‌شود معمولاً حدود 0.5٪ و اگر لسیتین بیش از حد اضافه شود می‌تواند اثر معکوس داشته باشد و ویسکوزیته شکلات را افزایش دهد.

سازندگان شکلات می‌دانند که برای هر نوع شکلات چه مقدار لسیتین برای رسیدن به آن استفاده کنند.

لستین مایع در کیک و کلوچه و کوکی‌ها:

لسیتین می‌تواند استفاده از تخم مرغ و چربی را کاهش دهد و عمل مخلوط کردن و ماشین‌کاری بهتری را ایجاد کند.

همچنین لستین حجم و تازگی کیک‌ها را بهبود می‌بخشد. لسیتین معمولاً با 0.5-1.5٪ بر اساس وزن آرد به فرمولاسیون کیک اضافه می‌شود.

لستین همچنین در کوکی‌ها می‌تواند کشش سطحی بین مواد مختلف در خمیر کوکی را کاهش دهد و آن را یکدست تر و پایدارتر کند. همچنین به عنوان یک عامل رها کننده برای جلوگیری از چسبندگی و ساده کردن تمیز کردن عمل می‌کند.  لسیتین معمولاً در خمیرهای شیرینی به میزان 0.25-0.5٪ از وزن کل مخلوط استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید:  فنوکسی اتانول در یک نگاه

لستین مایع در آدامس:

لسیتین به کنترل آزاد شدن طعم و بهبود جویدن ادامس کمک می‌کند. همچنین به عنوان یک عامل رها کننده برای جلوگیری از چسبندگی استفاده می‌شود. لسیتین به طور معمول در فرمولاسیون آدامس در 0.25-0.5٪ از وزن کل مخلوط استفاده می‌شود.

لسیتین پودری:

مزایا: آب دوست تر است (آب دوست) یعنی برای غذاهایی با آب زیاد مانند نان بهتر عمل می‌کند.  همچنین حجم، خرده نان و تازگی نان را بهبود می‌بخشد. اندازه‌گیری و مخلوط کردن با مواد خشک آسان‌تر است. بو و طعم ملایم‌تری نسبت به لسیتین مایع دارد.

مضرات: ممکن است به اندازه لسیتین مایع برای غذاهای با محتوای چربی بالا مانند شکلات مؤثر نباشد.  همچنین در صورت قرار گرفتن در معرض رطوبت یا گرما ممکن است کلوخه یا کیک شود.

بنابراین، انتخاب بین لسیتین مایع و لسیتین پودری به کاربرد خاص و نتیجه مطلوب بستگی دارد. برخی از کاربران ممکن است ترجیح دهند از هر دو فرم در موقعیت‌های مختلف استفاده کنند یا نسبت‌ها و مقادیر متفاوتی را برای یافتن نتیجه مطلوب آزمایش کنند.

لستین مایع بهتر است یا پودری؟

هیچ پاسخ قطعی برای اینکه لسیتین مایع بهتر است یا لسیتین پودری وجود ندارد زیرا بستگی به نوع غذا، اثر مورد نظر و ترجیح شخصی کاربر دارد. با این حال برخی از مزایا و معایب کلی هر فرم را می‌توان به شرح زیر بازگو کرد:

مزایا و معایب لستین مایع:

لسیتین مایع یک ماده طبیعی است که کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد اما دارای معایب و عوارض جانبی نیز میتواند باشد که باید از آن‌ها آگاه باشید.  برخی از معایب لسیتین مایع عبارتند از:

مزایا: روغن دوست (لیپوفیل) است، یعنی برای غذاهای با چربی بالا مانند شکلات بهتر عمل می‌کند.

معایب: خمیر چسبناک است که وزن کردن، جابجایی و پراکندگی آن در آب دشوار است.  همچنین در صورت اضافه شدن بیش از حد می‌تواند ویسکوزیته غذاها را افزایش دهد.  ممکن است بو یا طعم قوی داشته باشد که برخی افراد آن را ناخوشایند بدانند.

بیشتر بخوانید:  کاربرد کربوکسی متیل سلولز در بستنی

ممکن است حاوی مواد حساسیت‌زا باشد: لسیتین مایع معمولاً از سویا یا تخم مرغ که منابع رایج آلرژی غذایی هستند به دست می‌آید.

افراد مبتلا به آلرژی به تخم مرغ یا سویا ممکن است واکنش‌های جدی به لسیتین مایع داشته باشند، مانند کهیر، مشکل در تنفس، یا تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو بنابراین مهم است که منبع و برچسب لسیتین مایع را قبل از استفاده از آن بررسی کنید.

ممکن است اثرات منفی بر کلسترول داشته باشد: اگرچه برخی مطالعات نشان داده‌اند که لسیتین ممکن است کلسترول بد LDL را کاهش دهد و کلسترول خوب HDL4 را افزایش دهد.

مطالعات دیگر نشان داده‌اند که لسیتین ممکن است تولید ترکیبی به نام تری متیل آمین N-اکسید (TMAO) را افزایش دهد. با بیماری قلبی و سکته مغزی مرتبط است. TMAO زمانی تشکیل می‌شود که باکتری‌های روده، کولین، جزء لسیتین را تجزیه می کنند.

بنابراین، افرادی که دارای کلسترول بالا یا عوامل خطر قلبی عروقی هستند باید قبل از مصرف مکمل‌های لسیتین مایع با پزشک خود مشورت کنند.

ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود: لسیتین مایع می‌تواند عوارض جانبی مانند اسهال، حالت تهوع، درد معده ایجاد کند. این عوارض جانبی با دوزهای بالای لسیتین مایع (بیش از 30 گرم در روز) یا زمانی که با معده خالی مصرف شوند بیشتر رخ می‌دهد.

برای جلوگیری از این عوارض توصیه می‌شود با دوزهای کم لسیتین مایع شروع شود و به مرور زمان آن‌ها را افزایش دهید و لسیتین مایع را با غذا یا آب مصرف کنید.

لسیتین مایع همچنین ممکن است باعث افزایش وزن، کاهش اشتها، سرگیجه، استفراغ، فشار خون پایین و بوی بدن ماهی شود این عوارض نادر و معمولاً خفیف هستند، اما ممکن است برای برخی افراد آزاردهنده باشند.

علاوه بر این لسیتین مایع ممکن است با برخی از داروها یا شرایط پزشکی تداخل داشته باشد، بنابراین توصیه می‌شود در صورت داشتن هر گونه نگرانی سلامتی یا مصرف دارو قبل از استفاده از لسیتین مایع با پزشک خود مشورت کنید.

نویسنده:

  • دکتر سینا تابش

    دکتر سینا تابش متولد سال 1367 در تهران است. تحصیلات ارشد خود را در رشته شیمی آلی در دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی شریف و دکترا را در دانشگاه ویسکانسین ایالات متحده آمریکا طی کرد. دکتر تابش از سال 1396 تا کنون در بهبود شیمی به عنوان کارشناس و مسئول فنی مشغول کار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

جدیدترین مقالات:

keyboard_arrow_up
مشاوره قبل از خرید