هیدروکسید سدیم

شکل ظاهری محصولپودر پرک سفید رنگ
CAS Number1310-73-2
دسته بندیصنعتی
نوع بسته بندیکیسه
وزن بسته بندی25 کیلوگرم
کشور تولید کنندهایران, چین
خلوص99 درصد
فرمول شیمیاییNaOH
pH>14 (100 g/l, H₂O, 20 °C)
شناسه محصول: 8650

هیدروکسید سدیم چیست؟ | معرفی سدیم هیدروکسید

هیدروکسید سدیم با نام انگلیسی Sodium hydroxide، یکی رایج‌ترین و پرکاربردترین مواد قلیایی مورد استفاده در آزمایشگاه‌های شیمیایی است.

این ماده، یک ترکیب شیمیایی است، که با فرمول NaOH نشان داده می‌شود. سدیم هیدروکسید، به صورت یک ترکیب یونی جامد سفیدرنگ، متشکل از کاتیون سدیم و آنیون هیدروکسید می‌باشد.

این ماده شیمیایی، یک باز بسیار قوی است، که کاربردهای فراوانی در صنایع تولیدی دارد و در بسیاری از حلال‌ها و پاک‌کننده‌های صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در هنگام استفاده از این ترکیب، رعایت نکات ایمنی بسیار مهم است زیرا در تماس با پوست می‌تواند باعث سوختگی شیمیایی شدید شود.

نام‌‌های دیگر هیدروکسید سدیم

این ماده با نام‌های دیگری چون: سود سوزآور، لیمو، هیدرات سدیم، سوزاننده سفید، سودا وهیدرات سدیم، نیز شناخته می‌شود.

خواص فیزیکی و شیمیایی هیدروکسید سدیم یا msds

مشخصات فیزیکی:

  • شکل ظاهری: به شکل جامد سفید، مات و کریستالی است و همچنین به صورت گلوله، گرانول یا محلول با غلظت‌های مختلف نیز یافت می‌شود.
  • بو: بی بو
  • نقطه ذوب: تقریباً 318 درجه سانتیگراد (604 درجه فارنهایت)، در این دما از حالت جامد به مایع تغییر فاز می‌دهد.
  • نقطه جوش: دارای نقطه جوش مشخصی نیست زیرا سدیم هیدروکسید در دمای بالا تجزیه می‌شود.
  • حلالیت: محلول در آب
  • چگالی: چگالی هیدروکسید سدیم به غلظت آن بستگی دارد. محلول 50 درصد (وزنی/وزنی) NaOH دارای چگالی حدود 1.525 گرم بر سانتی‌متر مکعب در دمای 20 درجه سانتی‌گراد (68 درجه فارنهایت) است.

خواص شیمیایی

  • فرمول شیمیایی: فرمول شیمیایی هیدروکسید سدیم (Sodium Hydroxide) به صورت NaOH نمایش داده می‌شود. این فرمول نشان‌دهنده یک ترکیب شیمیایی سدیم هیدروکسید می‌باشد که از یک اتم سدیم (Na) و یک یون هیدروکسید (OH-) تشکیل می‌شود.
  • قلیاییت: هیدروکسید سدیم یک باز قوی محسوب می‌شود و بسیار قلیایی است. به راحتی در آب تجزیه می‌شود و یون هیدروکسید (OH-) تولید می‌کند که می‌تواند با مواد اسیدی واکنش دهد.
  • واکنش پذیری: سدیم هیدروکسید یک ماده بسیار بسیار واکنش پذیر است و می‌تواند به شدت با مواد مختلف از جمله اسیدها، بسیاری از فلزات و ترکیبات آلی خاص واکنش نشان دهد.
  • خورندگی: سدیم هیدروکسید برای بسیاری از مواد از جمله فلزات و بافت‌های آلی خورنده است. به همین دلیل، می‌تواند باعث سوختگی و آسیب شدید در تماس با پوست، چشم یا غشاهای مخاطی شود.
  • رطوبت سنجی: هیدروکسید سدیم رطوبت سنجی است، به این معنی که به راحتی رطوبت هوا را جذب می‌کند. این خاصیت به آن اجازه می‌دهد تا در آب حل شود و محلول‌های غلیظ تشکیل شود.
  • تولید گرما: انحلال سدیم هیدروکسید در آب یک فرآیند گرمازا است، به این معنی که گرما آزاد می‌کند. این تولید گرما می‌تواند در هنگام حل مقادیر زیادی از NaOH قابل توجه باشد.

اشکال مختلف سدیم هیدروکسید

هیدروکسید سدیم به دو صورت مایع و جامد وجود دارد که در نوع مایع آن، با خلوص حداکثری ۵۰ درصد و در نوع جامد آن، با خلوص ۹۹ درصدی، در بازار موجود است.

نوع جامد سدیم هیدروکسید، غالباً در تولید شمع و صابون کاربرد دارد. و نوع مایع و ناخالص آن، معمولاً در تولید شوینده‌ها، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع هیدروکسید سدیم یا سود سوزآور

  • ۱.سود مایع:

هیدروکسید سدیم، اگر با آب ترکیب شود؛ سود سوزآور مایع تولید می‌شود و درجه خلوص آن ۵۰ و ۳۱ درصد است.

این نوع از سدیم هیدروکسید، به صورت پرک یا پولک، به رنگ سفید و بدون بو، در بازار یافت می‌شود و علت نامگذاری این نوع، شکل پرک پرک بودن آن می‌باشد‌.

  • ۳.سود گرانول:

سود گرانول، به صورت جامد، به شکل گلوله‌های برف و سفید رنگ وجود دارد. و با دقت و ظرافت بسیار تولید شده است. این نوع از هیدروکسید سدیم، معمولاً در صنایع داروسازی و نساجی استفاده می‌شود. زیرا این صنایع، کاربردهای حساس‌تری دارند.

  • ۴.سدیم هیدروکسید پودری:

در این نوع سود سوزآور، دارای شکل پودری، با دانه‌های بسیار ریز می‌باشد.

هیدروکسید مایع یا سود سوز آور مایع:

سود سوزآور یا سدیم هیدروکسید در دو شکل، تولید می‌شود. ۱. سود مایع ۲. سود جامد (پرک یا کاستیک)

سود سوز آور مایع،  دارای اثر خورندگی بالاست. و یک محلول شفاف و بی رنگ است. معمولاً در غلظت‌های مختلف(۵۰ و ۳۱ درصد) موجود است.

سدیم هیدروکسید مایع، به عنوان یک ماده شیمیایی، بسیار واکنش پذیر بوده و در هنگام تماس با پوست، چشم یا غشاهای مخاطی، منجر سوختگی شدید می‌شود. و همچنین به صورت یک ماده محلول در آب‌، اتانول، متانول و گلیسیرین می‌باشد.

سدیم هیدروکسید کاربردهای وسیعی در صنایع تولیدی دارد:

از سدیم هیدروکسید، در تولید مواد شیمیایی، مانند: شوینده‌ها و سفید کننده‌ها کاربرد دارد. در فرآیند صابون سازی، به عنوان یک عنصر کلیدی، چربی‌ها یا روغن‌ها را به صابون تبدیل می‌کند. در صنعت کاغذ و خمیر کاغذ استفاده می‌شود.

در پالایشگاه‌های نفت، به منظور حذف ناخالصی‌ها، مانند ترکیبات گوگرد، از فرآورده‌های نفتی از سدیم هیدروکسید مایع استفاده می‌شود.

همچنین، در فرآیندهای تصفیه آب برای تنظیم سطوح pH آب و خنثی کردن فاضلاب اسیدی، در فرآوری مواد غذایی، برا پوست کندن میوه‌ها و سبزیجات، پخت زیتون و فرآوری کاکائو و شکلات، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سود سوز آور یا هیدروکسید سدیم را از کجا بخریم؟

شرکت بهبود شیمی هامون، به عنوان یکی از شرکت‌های فعال در زمینه فروش مواد اولیه شیمیایی صنایع، سود سوز آور، در دو نوع سود مایع (با خلوص ۳۱ و ۵۰)  و سود پرک (خلوص ۹۹) را به فروش می‌رساند و آماده‌ی دریافت سفارشات شما می‌باشد. که با فروش سود مایع و سود پرک با کیفیت و با قیمت مناسب، موجب ارتقای کیفیت تولید می‌شود.

کاربرد هیدروکسید سدیم

از سدیم هیدروکسید یا سود سوزآور، در صنایع تولیدی، به صورت گسترده، برای مصارف گوناگونی استفاده می‌شود. از محصولات روزمره، همانند کاغذ، آلومینیوم، پاک‌کننده‌های زهکش تجاری، اجاق گاز گرفته تا تولید صابون و مواد شوینده‌های مصرفی.

در ادامه به برخی از کاربردهای این ماده می‌پردازیم.

هیدروکسید سدیم در صابون و محصولات پاک کننده و ضد عفونی کننده:

در تولید صابون و انواع مواد شوینده مصرفی خانگی و تجاری، از این ماده استفاده می‌شود. با ترکیب کلر و سدیم هیدروکسید، یک نوع سفید کننده کلر به دست می‌آید که برای مصارف گوناگون، کاربرد دارد.

هیدروکسید سدیم لوله بازکن

همچنین، پاک‌کننده‌های تخلیه که حاوی سدیم هیدروکسید هستند، با تبدیل چربی‌ها و گریس‌هایی موجود در لوله‌ها به صابون، منجر به حل شدن آن‌ها در آب می‌شود.

هیدروکسید سدیم در داروسازی و پزشکی:

هیدروکسید سدیم در برخی از داروها به کار برده می‌شود. داروهایی مثل: مسکن‌های معمولی، همانند آسپرین، داروهای ضد انعقاد خون و داروهای کاهش سطح کلسترول خون.

هیدروکسید سدیم در انرژی:

از این ماده، در بخش انرژی، در تولید پیل سوختی استفاده می‌شود. از سلول‌های سوختی، مانند باتری‌ها، برای تولید برق تمیز و کارآمد برای طیف وسیعی از کاربردها، از جمله حمل و نقل، انتقال مواد؛ و برنامه‌های برق پشتیبان ثابت، قابل حمل و اضطراری استفاده می‌شود. رزین‌های اپوکسی تولید شده با سدیم هیدروکسید، قابل استفادا در توربین‌های بادی هستند.

هیدروکسید سدیم در تصفیه آب:

در تاسیسات تصفیه آب شهری، به منظور کنترل اسیدیته آب و کمک به حذف فلزات سنگین از آب، از این ماده استفاده می‌شود.

هیدروکسید سدیم در استخر:

کاربرد دیگر سدیم هیدروکسید، به عنوان ضدعفونی کننده آب، در تولید هیپوکلریت سدیم، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هیدروکسید سدیم خوراکی:

سدیم هیدروکسید، در تولیدات مواد غذایی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد، مثلا: فرآوری مواد غذایی، همانند رفع تلخی زیتون یا کمک به قهوه‌ای شدن چوب شور، استفاده می‌شود که به ترد شدن آن کمک می‌کند.

همچنین برای از بین بردن پوست گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی و سایر میوه‌ها و سبزیجات برای کنسرو کردن و به عنوان یک نگهدارنده‌ مواد غذایی، از سدبم هیدروکسید استفاده می‌شود که مانع از رشد قارچ‌ها و باکتری‌ها در غذا می‌شود.

هیدروکسید سدیم در تولید چوب و کاغذ:

در بسیاری از فرآیندهای کاغذ سازی، چوب با محلولی حاوی سولفید سدیم و هیدروکسید سدیم استفاده می‌شود. این مواد باعث از بین رفتن ناخالصی‌های چوب شده و در نهایت، یک سلولز نسبتاً خالص باقی بماند که ماده اولیه‌ی تولید کاغذ است.

همچنین در هنگام بازیافت کاغذ، از سدیم هیدروکسید برای جدا کردن جوهر از الیاف کاغذ استفاده می‌شود و امکان استفاده دوباره از الیاف کاغذ را فراهم می‌کند.

یکی دیگر از کاربردهای هیدروکسید سدیم، تصفیه مواد خام برای محصولات چوبی مانند کابینت و مبلمان و برای سفید کردن و تمیز کردن چوب به کار برده می‌شود.

هیدروکسید سدیم در فرآوری سنگ معدن آلومینیوم:

سدیم هیدروکسید برای استخراج آلومینا از مواد معدنی طبیعی کاربرد دارد. از آلومینا برای ساخت آلومینیوم و انواع محصولات از جمله فویل، قوطی، ظروف آشپزخانه، بشکه آبجو و قطعات هواپیما استفاده می‌شود. همچنین در ساختمان‌سازی و ساخت و ساز، از آلومینیوم در مصالحی استفاده می‌شود که نمای ساختمان و قاب پنجره‌ها را محکم می‌کند.

هیدروکسید سدیم در مصارف تولیدی دیگر:

برای تولید ریون، اسپندکس، مواد منفجره، رزین‌های اپوکسی، رنگ، شیشه و سرامیک سدیم هیدروکسید یکی از مواد اولیه کاربردی محسوب می‌شود و حتی در صنعت نساجی، برای ساخت رنگ، پردازش پارچه‌های پنبه‌ای و در شستشو و سفید کردن، و همچنین در تمیز کردن و پردازش فلزات، پوشش اکسید، آبکاری و استخراج الکترولیتی نیز از این ماده استفاده می‌شود.

سؤالات متداول در مورد هیدروکسید سدیم:

خیر. اگر در هنگام استفاده از این ماده، در مقادیر اندک، مورد استفاده قرار گیرد و یا در طی فرآیند فرآوری مواد غذایی، خنثی و شسته شود؛ برای سلامت انسان خطرآفرین نیست. زیرا به صورت کلی، استفاده از هیدروکسید سدیم در صنایع غذایی بی‌خطر اعلام شده است.

هیدروکسید سدیم، در دو نوع مایع و جامد آن، یک ترکیب بسیار سوزاننده با اثر خورندگی بالا محسوب می‌شود. و اگر به صورت مستقیم، با آن تماس داشته باشید؛ می‌تواند باعث سوختگی شدید شود. و با استفاده نادرست و یا مصرف بیش از حد مجاز آن، خطرات جبران ناپذیری برای‌تان ایجاد می‌کند.

حتی در مواقعی که به اشتباه بلعیده و یا در غلظت‌های بالا استنشاق شود؛ عوارض جدی برای سلامتی فرد ایجاد می‌کند و بسیار خطرناک می‌باشد.

این ماده، نام‌های دیگری نیز دارد. همانند: سود سوزآور، لیمو، هیدرات سدیم، سوزاننده سفید و اکسید سدیم هیدروکسید

خیر. تفاوتی بین این مواد وجود ندارد. زیرا هیدروکسید سدیم، در دو نوع جامد و مایع موجود است و نوع جامد آن، به سه دسته:

سود پرک، سود گرانول و سود پودری تقسیم می‌شود. که در خواص آنها تفاوت چندانی وجود ندارد و فقط از نظر شکل ظاهری و حالت ماده با هم متفاوت هستند. و با توجه به حالتی که دارند در صنایع خاصی، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مثلاً از سود جامد، در شمع سازی و صابون سازی استفاده می‌شود و سود مایع، در صنایع شیمیایی همانند تولید شوینده‌ها و... به کار برده می‌شود.

قیمت هیدروکسید سدیم (قیمت سود مایع و سود پرک)

هیدروکسید سدیم یا سود سوزآور، یکی از مواد اولیه پرکاربرد در بین صنایع شناخته شده است. بنابراین شرکت‌های بسیاری، به فروش سدیم هیدروکسید اقدام می‌کنند. اما مسئله حائز اهمیت در بین تولید کنندگان، قیمت سود سوزآور می‌باشد. در بازار جهانی قیمت سود سوزآور، تقریبا بین ۲.۵ تا ۴ دلار در هر کیلوگرم است. اما در بازار عرضه مواد اولیه ایران  قیمت آن با توجه به عوامل تاثیرگذار متغیر است.

فروش سود مایع، فروش سود پرک

شرکت بهبود شیمی هامون، به عنوان یکی از واحدهای فروش مواد اولیه، سود پرک و سود مایع را با بهترین قیمت و بالاترین کیفیت، به صورت خرد و عمده، در بسته بندی‌های ۲۵ کیلویی به فروش می‌رساند. برای اطلاع از قیمت محصول و ثبت سفارش، با شماره تلفن‌های شرکت تماس بگیرید.

نویسنده:

  • دکتر حلما زندی

    دکتر حلما زندی متولد سال 1370 از استان البرز است. تحصیلات ارشد خود را در دانشکده مهندسی پلیمر و رنگ دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دکترا را در دانشگاه کرنل ایالات متحده آمریکا طی کرد. دکتر زندی از سال 1398 تا کنون در بهبود شیمی به عنوان مسئول فنی و فروش مشغول کار است.

نقد و بررسی‌ها

هنوز بررسی‌ای ثبت نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “هیدروکسید سدیم”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر محصولات:

جدیدترین ها در بلاگ بهبود شیمی:

keyboard_arrow_up
مشاوره قبل از خرید