اثرات ایزومالت بر کنترل قند خون و حساسیت به انسولین

اثرات ایزومالت بر کنترل قند خون و حساسیت به انسولین
اثرات ایزومالت بر کنترل قند خون و حساسیت به انسولین

شیوع جهانی دیابت به طور مداوم در حال افزایش است، به طوری که تخمین زده می‌شود 463 میلیون نفر مبتلا به دیابت و تا سال 2045 به 700 میلیون نفر خواهند رسید که اکثریت قریب به اتفاق آن‌ها مبتلا به دیابت نوع 2 (T2D) هستند.

همه‌گیری دیابت هزینه‌های مراقبت‌های بهداشتی شگفت‌انگیزی دارد و تأثیرات قابل توجهی بر کیفیت زندگی دارد. در سال 2019، هزینه‌های مراقبت‌های بهداشتی مرتبط با دیابت در جهان به حدود 760 میلیارد دلار رسید که نسبت به سال 2017، 14.5 درصد افزایش یافته است.

دیابت یک بیماری چندعاملی است و یکی از برجسته ترین ارتباطات آن مصرف بیش از حد شکر تصفیه شده یا غذاها و محصولات غذایی حاوی شکر است.

بنابراین، سازمان جهانی بهداشت دستورالعمل‌های تغذیه‌ای را نه تنها برای کاهش مصرف قندهای افزودنی بلکه برای کاهش مصرف انرژی روزانه از شکر تصفیه شده صادر کرد.

این امر منجر به شناسایی رژیم‌های غذایی قابل تغییر و عوامل سبک زندگی برای پیشگیری و مدیریت بهتر دیابت شده است. علاقه روزافزونی به محصولات شیرین شده با الکل‌های قندی در بازار ایجاد شده است که برای افراد مبتلا به دیابت هدف گذاری شده است.

مطالعات نشان داده‌اند که الکل‌های قندی می‌توانند کافی بودن تغذیه‌ای یک رژیم غذایی را تغییر دهند زیرا به دلیل نحوه متابولیسم آن‌ها دارای ارزش انرژی کمتری هستند.

بنابراین، این شیرین‌کننده‌های جایگزین در حفظ یک رژیم غذایی متعادل تغذیه‌ای برای افراد دیابتی مفید هستند. با توجه به همه موارد فوق، این بررسی برای تجزیه و تحلیل اثرات مفید، مکانیسم‌های عمل و عوارض جانبی احتمالی الکل‌های قندی مختلف برای مدیریت بهتر و ایمن تر قند خون و دیابت طراحی شده است.

بیشتر بخوانید:  تفاوت بین لیگنو سولفونات کلسیم و لیگنو سولفونات سدیم

ایزومالت و قند خون

ایزومالت یک جایگزین قند است که مخلوطی از دو الکل قندی است که از ساکارز به دست می‌آید. برخلاف سایر شیرین کننده ها مانند آسپارتام، قوام قند نیشکر معمولی را دارد، اما جذب ضعیفی دارد و در نتیجه تنها تأثیر کمی بر قند خون دارد.

ایزومالت یک الکل قندی است که به دلیل شاخص گلیسمی پایین به عنوان جایگزین شکر محبوبیت یافته است. مطالعات متعددی تأثیر آن را بر کنترل قند خون و حساسیت به انسولین بررسی کرده‌اند.

در طول سال‌ها، استفاده انسان از ایزومالت نشان داده است که سطح انسولین و قند خون در مقایسه با شکر معمولی فقط کمی افزایش می‌یابد.

تأثیر مصرف ایزومالت بر نشانگر‌های فیزیولوژیکی و متابولیکی در رابطه با چاقی و دیابت در داوطلبان سالم مورد بررسی قرار گرفت. گزارش شده است که مصرف شکلات شیری حاوی ۷۰ گرم ایزومالت منجر به کاهش گلوکز پلاسمای پس از غذا در مقایسه با شکلات حاوی ساکارز می‌شود.

داوطلبانی که ایزومالت مصرف کرده بودند، کاهش محصولات گلیکاسیون مانند فروکتوزامین و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA۱c) را نشان دادند که در تأخیر در بروز ضایعات دیابت مرتبط هستند.

بنابراین، فواید احتمالی آن برای دیابت را نشان می‌دهد. محققات اثر ایزومالت را در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ به مدت ۱۲ هفته با ۳۰ گرم ایزومالت به جای کربوهیدرات‌های گلیسمی بالاتر بررسی کردند.

این رژیم غذایی با کاهش قابل توجه فروکتوزامین، هموگلوبین گلیکوزیله، گلوکز ناشتا، انسولین، C-peptide، پروانسولین، مقاومت به انسولین (HOMA-IR) و LDL اکسید شده تحمل شد. مشخص شد که ۳۰ گرم ایزومالت کنترل متابولیکی بیماران دیابتی را به طور قابل توجهی بهبود می‌بخشد.

بیشتر بخوانید:  عوارض پودر کافئین

یافته‌های کلیدی:

  • پاسخ گلوکز خون پایین‌تر: مصرف محصولات حاوی ایزومالت به جای شکر منجر به کاهش قابل توجه سطح قند خون می‌شود.
  • کاهش سطح انسولین: مصرف ایزومالت با کاهش سطح انسولین در مقایسه با شکر همراه است.
  • کنترل متابولیکی بهبود یافته: مطالعات نشان داده‌اند که جایگزینی غذاهای شیرین با محصولات حاوی ایزومالت می‌تواند کنترل متابولیکی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 را بهبود بخشد.
  • حساسیت به انسولین: در حالی که مطالعات مستقیم در مورد حساسیت به انسولین و ایزومالت محدود است، کاهش مشاهده شده در قند خون و سطح انسولین نشان دهنده فواید بالقوه برای حساسیت به انسولین است.

مکانیسم‌های عمل:

  • شاخص گلیسمی پایین: ایزومالت دارای شاخص گلیسمی پایین است، به این معنی که باعث افزایش کندتر و کمتر قند خون نسبت به شکر می‌شود.
  • کاهش ترشح انسولین: پاسخ گلوکز خون پایین‌تر ناشی از ایزومالت منجر به کاهش نیاز به ترشح انسولین می‌شود.

ایمنی الکل‌های قندی

اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برخی از پلی ال‌ها را به عنوان افزودنی‌های غذایی تأیید شده طبقه‌بندی می‌کند. این موارد شامل اریتریتول، هیدرولیزات نشاسته هیدروژنه، ایزومالت، لاکتیتول، مالتیتول، ‌مانیتول، سوربیتول و زایلیتول است.

بیشتر بخوانید: سوکرالوز و رازی که به دیابت پل می‌زند

اگرچه مصرف بیش از حد پلی ال‌ها باعث ایجاد علائم گوارشی و اثرات ملین در انسان و حیوان می‌شود، مصرف روزانه قابل قبول پلی ال‌ها توسط کمیته مشترک کارشناسان افزودنی‌های غذایی فائو/ سازمان بهداشت جهانی (JECFA) پس از آزمایشات گسترده سم‌شناسی توصیه شده است.

با این حال، در سال ۲۰۱۷، آژانس ایمنی غذایی اروپا خواستار ارزیابی مجدد ایمنی پلی ال‌ها به عنوان افزودنی‌های غذایی شد. این ارزیابی مجدد تا پایان سال ۲۰۲۰ نهایی خواهد شد.

بیشتر بخوانید:  محیط کشت آگار آگار

نتیجه گیری کلی:

شواهد موجود قویاً نشان می‌دهد که ایزومالت می‌تواند یک جایگزین قند مفید برای افرادی باشد که به دنبال کنترل قند خون و بهبود حساسیت به انسولین هستند.

با این حال، مشورت با پزشک برای دریافت توصیه‌های شخصی، به خصوص اگر دیابت یا سایر شرایط سلامتی دارید، ضروری است.

منابع:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9261844/
  • https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/isomalt

نویسنده:

  • دکتر سینا تابش

    دکتر سینا تابش متولد سال 1367 در تهران است. تحصیلات ارشد خود را در رشته شیمی آلی در دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی شریف و دکترا را در دانشگاه ویسکانسین ایالات متحده آمریکا طی کرد. دکتر تابش از سال 1396 تا کنون در بهبود شیمی به عنوان کارشناس و مسئول فنی مشغول کار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

جدیدترین مقالات:

keyboard_arrow_up
مشاوره قبل از خرید